Suomalainen lukupiiri discussion
Kuukauden klassikko
>
Tiiliskiviklassikot ja äänestykset
date
newest »

message 1:
by
Tytti, The Head Honcho
(new)
Aug 27, 2017 07:42AM

reply
|
flag

Victor Hugo: Kurjat (lyhennetty) 978 sivua
Alexandre Dumas: Monte-Criston kreivi, 1140 sivua
Leo Tolstoi: Sota ja rauha, neliosainen
Ja tietenkin myös Tolkienin Taru sormusten herrasta olisi helppoa jakaa kolmelle kuukaudelle. Lisäksi ilmeisesti Rikos ja rangaistuskin on joskus ilmestynyt kahtena niteenä ja lähestyy joissain painoksissa 700 sivua (kuten omassanikin), Dostojevskiltä tosin löytyy muitakin paksuja klassikkoja.

(Konfederaation joukkoja muuten johti eräs Robert E. Lee, joka on ollut uutisissakin viime aikoina. Hän oli sikäli mielenkiintoinen ja ehkä traaginenkin hahmo, että henkilökohtaisesti hän olisi halunnut pysyä unionissa ja hänelle olisi tarjottu korkea virka senkin armeijassa, mutta hän päätti pysyä kotiosavaltionsa, Virginian, puolella.)
Buddenbrookit voisi myös juuri ja juuri olla tarpeeksi pitkä.





/list/show/1...

Muut täällä mainitut kirjat on edelleen mullakin lukujonossa. Tuulen viemää ostin divarista keväällä ja meinasin lukea kesällä, muta se nyt jotenkin jäi. Samoin ostin Tiklin pokkarina (varsinainen taskukirja juu) kun oli Suomalaisessa halvalla. Ei tullut sitäkään luettua kesälukemistossa vielä.
Kotimaisista mulla on edelleen Täällä Pohjantähden alla lukematta. En edes ymmärrä miten niin on päässyt käymään, kun olen aika satavarma että tykkään. Joskus 5v sitten miehen vanhempien luona lomaillessa otin sieltä ykkösosan hyllystä ja ehdin lukea suurimman osan. Tykkäsin siihen asti lukemastani, mutta silti ei tullut haettua kirjaa kirjastosta loppuun luettavaksi..ja niitä muita osia. Ihan mieletöntä paloa ei ole vielä ollut lukea Alastalon salissa :D Vaikka mistä sitä tietää, jos se olisikin aivan mahtava.


Tikli tosiaan toimikin lähinnä esimerkkinä tässä :) Ja ihan hyvä linjaus, jos voi siis muutakin kuin klassikoita harkita tähän.
Ja hei, minulla kyllä olisi paloa Alastalon salia kohtaan! Joyceakin kohtaan juu, mutta ehkä parempi aloittaa helpommasta päästä (ja ennen Ulysseusta olisi kiva lukea lisäksi alkuperäistarina pohjalle).


Ajattelin, että Kurjat ja Monte-Criston kreivi olisivat ensimmäisessä äänestyksessä vastakkain, koska ne ovat saaneet paljon ääniä aikaisemmissa äänestyksissä, ja sitten tulisi muiden maiden kirjojen vuoro.


(Tosin yhden uuden ja suomennettaessa lyhennetyn kirjan olen vastikään lukenut, ja sitä olisi saanut lyhentää vieläkin enemmän...)


Tämä lyhennetty suomennos oli Voionmaan 1930-luvulta. Sain käsityksen että se vanhempi 1900-luvun alun suomennos (Vihtori Lehtonen) saattaisi olla täydellinen? Tosin Lehtosen teksti saattaa olla muuten hankalaa arkaaista suomea, ja Voionmaan tekstiä on paremmin saatavilla.
·¡²Ô²µ±ô²¹²Ô²Ô¾±²Ô°ì¾±±ð±ô¾±²õ¾±²õ³Ùä esimerkiksi Fahnestock & McAfeen tai Norman Dennyn käännöstä.

Ei noista kyllä ota selvää, eikä ole niin varmaa, että lyhentämistä olisi edes mainittu tuolloin 1908, kun ei aina löydy suomentajaakaan. Ja varmaan vaikea saada käsiin, vaikka se olisikin täydellinen. Uskoisin, että olisivat sen valinneet uusintapainokseen, jos se olisi ollut parempi.

Laitoin vaihtoehdoiksi nyt kaksi ranskalaista kirjaa, katsotaan sitten syksyllä muunmaalaisia. (Valitsin jo Tuulen viemää kesän kirjaksi.) Äänestys on auki 20. päivään asti. Kirjaa luetaan kahtena tai kolmena kuukautena, katsotaan sitä sitten valinnan jälkeen.
/poll/show/1...

Kurjat luin joskus yläasteella/lukiossa ja pidin todella paljon (siksi Notre Damen kellonsoittaja oli niin suuri pettymys). Uusintaluku voisi kiinnostaa mutta en tiedä saanko tänä vuonna kuitenkaan aikaiseksi.


Sun pitää vielä lobata sen puolesta, sillä tilanne on nyt tasan ja sekin on vielä mun ääneni avulla ja sen painoarvo vaihtelee 0 ja 1,5 äänen välillä... Minunkin tekisi mieli lukea se, ja kirjakin löytyisi jostain löydettynä, mutta pituus pelottaa, eikä se painoskaan ole miellyttävin lukea, joten en ole varma, liittyisinkö lukijajoukkoon.



Itse ajatellin syksyllä lukea Myrskyluodon. Onko muilla kiinnostusta sitä kohtaan? Mukavaa olisi keskustella siitä jonkun kanssa.

Olisiko kiinnostusta Buddenbrookeihin? Mannin Taikavuori on kyllä Lukemattomien listopiassa, mutta ymmärtääkseni se on vähän "vaikeampi" ja filosofisempi, Buddenbrookit olisi perinteisempi sukutarina, ja ainakin minua kiinnostaisi enemmän. Ehdotuksia otetaan vastaan, kahdelle kirjalle olisi varmaan tilaa.

Mun oli pakko googlettaa tuo Buddenbrookit. Se ei sanonut mulle mitään. Ihan heti ei tullut sellaisia ihana tämä pitää lukea tunnetta.
Sota ja rauhahan mulla olisi lukulistalla, jota en ole edes tänne TBR listalle lisännyt. Mutta se on ihan järkyttävän pitkä opus. Syksyllä ei sitten varmaan mitään muuta lukiskaan jos tuo ei etenisi...
Kurjat on myös lukulistalla edelleen ja se kiinnostaisi edelleen...
Koska "suoritan" samalla tuota keskisuomalaisen 100 kirjaa jotka pitää lukea ennen kuolemaa listaa....niin sieltä paksuista teoksista minulle puuttuu vielä noiden aiemmin luettelemieni lisäksi ainakin Kunnon sotamies Å vejk maailmansodassa ²õ±ð°ìä Kolme muskettisoturia. Tosin en tiedä haluisinko lukea heti perään toista Dumasin kirjaa ja se on jo ollutkin lukupiirin kirjana...muistaakseni. Anna Karenina on myös noloudekseni lukematta, mutta sekin on tainnut jo olla lukupiirin kirjana.

Kaikkihan ei ole ehtineet lukea ihan jokaista mielenkiintoista kirjaa ja osa on tullut mukaan vasta paljon myöhemmin. Osa kirjoista on saanut myös kovin vähän kommentteja, johtuen varmaan siitä että ei ole ehtinyt juuri silloin ottaa lisää lukuprojekteja.
En tosin tiedä miten ³Ù䳾ä²Ô toteuttaisi, mutta tällainen ajatus nyt pälkähti päähäni.

Don Quixote pitäisi kanssa jossain vaiheessa lukea, mulla on se kahden niteen versiona omassa hyllyssä. Mutta se on taidettu lukea tässä lukupiirissä..en ihan tiedä, kun en ole ollut niin kauaa mukana.

Sukuromaaneista myös John Galsworthyn Forsytein taru I-II olisi lukulistallani (ja löytyy omasta kirjahyllystäni...)

Buddenbrookit on siis varmasti yksi maailmankirjallisuuden merkkiteoksista, ja sen puolesta puhuisi myös se, että lukupiirissä on taidettu lukea vain yksi saksalainen kirja tähän mennessä. (Mahdollistahan tietenkin on, että Länsirintamalta ei mitään uutta tulee syksymmällä valituksi, mutta sitä ei vielä tiedä.) Minua on kiinnostanut se siitä lähtien, kun katsoin tv-sarjan Mannin perheestä.
Sotamies Švejk olisi kyllä hyvä vaihtoehto vaikka marras-joulukuulle, sillä se "täyttäisi" suunnittelemani teeman ensimmäisestä maailmansodasta, mutta ymmärtääkseni ei ole varsinaisesti sotakirjallisuutta ja on varsin humoristinenkin. Sen edelle sopisi kyllä ajallisesti tuo Mannin romaani 1800-luvun saksalaisesta porvaristosta, elämäntavasta, joka sitten kai aika lailla katosi seuraavan vuosisadan melskeissä. (Siitä olisi sitten joskus hyvä jatkaa vaikka Günter Grassin Peltirumpun kanssa.)
Eedenistä itään menisi varmaan pituutensa puolesta, mutta Steinbeckiäkin on jo luettu. Muista mainituista Kolmea muskettisoturia ei ole luettu ja itsellänikin olisi se hyllyssä, mutta ei nyt tosiaan oikein toista Dumas'ta heti perään. Ja Forsytetkin kyllä kummittelevat mielessä, brittejä vain tulee muutenkin niin paljon...
Ja kyllähän tietenkin jonkinlainen uusintakierros voitaisiin järjestää, esimerkiksi ehkä kerran tai pari vuodessa. Ongelmaksi voi tosin muodostua, että löytyykö sellaista kirjaa, joka olisi useammalta "aktiivilta" lukematta. Olen tässä vähän miettinyt, että ensi vuodelle minulla ei ole oikein mitään erityista ideaa mielessä, ainoastaan sellainen, että käytäisiin läpi (maailman)kirjallisuutta vuosikymmenittäin, yksi per kuukausi, 1900-1909 tammikuussa ja lopuksi 2010-2019 joulukuussa.




Jossain vaiheessa olisi ehkä kiva, jos olisi tosiaan uudelleenlukukierroksia, jos vaikka olisi uusia aktiivisia ryhmäläisiä, joilla olisi kiinnostusta lukea jo kertaalleen luettuja. Ja toimisihan tuo jälkeen jääneiden yksittäinen teemakuukausikin varmaan aika kivasti :) Eikös Lukupiirin suosikit -listasta voi periaatteessa ainakin haarukoida, mitkä kirjat ovat jääneet vähemmälle lukemiselle äänestäjien lukumääärän perusteella?


/poll/show/1...
Olipas muuten vaikeaa päättää, mitkä kirjat valitsisin, mutta omankin voi vielä laittaa.

Tällä hetkellä tilanne on tasan Buddenbrookien ja Eedenistä itään välillä, joista valintani osuisi Buddenbrookeihin, sillä ²õ±ð°ìä Steinbeckiä että muita amerikkalaisia on jo luettu, mutta kaikkia saksalaisia vain yksi.
/poll/show/1...




Sen sijaan Ishiguron kanssa vähän huonosti ku ei osunut voittajaksi omassa haasteessa ollut kirja ja en tiedä viitsinkö lukea vuoden loppuun kahta Ishiguroa. Saa nähdä mutta todnäk luen ainakin ensin oman kirjashyllyn kirjan ja katson sitten tuleeko joskus myöhemmin luettua lukupiirikirja.
Jossain vaiheessa tuntui olevan vielä edellä haasteissa mutta nyt alkaa kyllä tulla sellainen kiireen tuntu!



Books mentioned in this topic
Kunnon sotamies Å vejk maailmansodassa (other topics)Peltirumpu (other topics)
Forsytein taru I-II (other topics)
Kunnon sotamies Å vejk maailmansodassa (other topics)
Anna Karenina (other topics)
More...