Suomalainen lukupiiri discussion
Helmet 2021
>
Yleistä
date
newest »

message 1:
by
Tytti, The Head Honcho
(new)
Dec 29, 2020 11:04AM

reply
|
flag

Itseä mietitytti eniten tuo hyvä käännös-kohta. En tiedä osaanko sellaista arvioida ja pitäisikö olla lukenut alkuperäinen, että osaisi verrata...jotenkin hämärä. Ehkä miettisin että lähinnä jotain Kapari-Jatan käännöstä. Ja tämä nyt lähinnä pohjautuu siihen, että hän on kääntänyt hauskasti hassuja sanoja.

Muuten minusta tämän vuoden -21 kohdat oli ehkä hieman helpompia kuin edellisen vuoden. Joskin joukossa on muutama tosi kiperä pala. Mulle vaikeimmat on satukirja ja eläinten oikeudet, koska en todellakaan pysty lukemaan mitään eläinten kaltoinkohtelua. Yritän etsiä jonkun lastenkirjan tyyliin: "Kal-le kat-soo, kuin-ka e-män-tä jut-te-lee leh-mäl-le, kos-ka leh-mil-le pi-tää ol-la ys-tä-väl-li-nen." :D

Veikkaan, että kohta 15 tulee olemaan hankala itselle. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässä. Otan yleensä liian tosissaa tällaiset kohdat. Kohta 36 kirjassa liikutaan ajassa, ei ole minun suosikki, yleensä tällaiset löytyy helpoiten jostain scifistä ja se ei ole minun lemppareita kirjallisuuslajina. Helpoin tulee olemaan kohta 23. kirja jota luet ulkona. Kesällä luen pääsääntöisesti aina ulkona, joten se on helppo täyttää.
Veikkaan, että aloitan sadusta, koska lainasin tämän vuoden haasteeseen Pessin ja Illusian ja se on edelleen lukematta ja vuosi näyttää loppuvan niin, etten ehdi kirjaa lukemaan.

Kohta 15 on luultavasti minullekin hankala, samoin kuin kohta 28, koska miten määritellään kirja, josta on itselle hyötyä? Myöskin kohta 31 ei oikein iske, lähinnä sen takia, etteivät dekkarit/jännityskirjat kauheasti minua kiinnosta, mutta tähän kyllä varmaan jotain löytyy jostain.

Tänään aamulla tuli Yle Puheelta juuri arvostetusta käännöstyöstä kun Tero Valkonen suomensi "mahdottoman" Infinite Jest. Voi olla että tämä jää itseltä kuitenkin lukematta.
Samaisessa ohjelmassa kerrottiin kuinka East 17:in Tony Mortimer luki ensimmäisen kirjansa nyt korona-aikana (olikohan hän nyt joku 50v.) ja oli innostunut niin paljon että luki lopulta 70 kirjaa tänä vuonna.
Itse ajattelin tuota hyöty-kohtaa niinkin helposti, että joku sellainen mistä opin jotain (lähinnä ajattelin jotain tietokirjaa).
Mietin myös tuota ajassa liikkumista; jos romaani liikkuu useammassa ajassa niin voisiko sen laskea? Että ei tarvitsisi olla mitään aikamatkailua, vaan romaanissa ollaan sekä nykyajassa että kuvataan menneisyyttä.



Kohtaan 36 ajattelin alustavasti lukea All you need is kill - kirjan, jossa eletään samaa päivää uudelleen ja uudelleen, että vihollisen voi voittaa. Se Tom Cruisen tähdittämä leffa Edge of Tomorrow perustuu tähän kirjaan jollain tavalla.

Ehkä itselle haastavimmat kohdat voi olla yllätyksellisesti 43. eli kohta, missä pitäisi löytää kirja, missä ei lainkaan mainita päähenkilön nimeä. Tai toinen voi olla kohta 45. eli pohjoismainen kirjailija, sillä suhtaudun aika nirsosti juurikin pohjoismaiseen kirjallisuuteen ja siihen en esim. laskisi lainkaan mukaan suomalaisia kirjailijoilta, vaikka Suomi yksi Pohjoismaa onkin. Muutoin siinä on kyl kohtia, joihin tulee olemaan tungosta ja sitten kohtia, joissa rajan veto tulee olemaan kiinnostaa, kuten 5 eli liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan, koska mitä olen kaverien kanssa puhunut niin haasteen eri käännösversioissa saa vähän erilaisen tuntemuksen kohtaan liittyen. Koska itse toisella äidinkielellä (venäjä) lukiessa saan kohdasta hyvin erilaisen kuin mitä suomeksi haastetta luin saati sitten keskustellessa englanniksi ulkomaalaisten kaverien kanssa, jotka omalta osaltaan pyrkivät tätä suorittaa mm. Popsugarin haasteen rinnalla/maahaasteen rinnalla.

Mulla on toisena projektina tälle vuodelle lukea Finlandia palkittuja kirjoja, joten niitä varmaan yritän hyödyntää tässä haasteessa mahdollisimman paljon.

Mutta listaaja minussa nyt nukkuu.
Jotenkin on seikkailunhalu kadoksissa.
Katselen tätä uutta haastetta nyt lähinnä sillä silmällä, että mitä voisin suositella muille. Ehkä jossain vaiheessa taas herään mukaan.
Edit. 10.1. Listaaja minussa havahtui ainakin hetkellisesti, ja päivitin Helmet 2020-kirjalistaan takautuvasti haastekohtiin sopivia kirjoja (paitsi saamelaisen kirjan, sellainen ei osunut itsestään haaviin).


Mietin esimerkiksi, että oltaisiinkohan Punainen metsä -kirjassa metsässä tarpeeksi, niin sehän meneekin ajassaliikkumiskohtaan (kirjoitetaanko tuo noin...) paljon paremmin, ja sitä kun ajattelin itselleni kovinkin vaikeaksi.
Toisia, vieläkin vaikeampia on varmaan kirja, jonka ilmestymistä olen odottanut, koska en muista odottaneeni yhdenkään, enkä ylipäätään "odota" kirjoja, koska uusien kirjojen saaminen kirjastosta voi kestää kauan. Korkeintaan ehkä sellainen, jota olen toivonut suomennettavan, mutta sekin on sattumaa, että ilmestyykö sellainen kirja ja vieläpä ajoissa.
Elämäkerta elossa olevasta henkilöstä on myös vähän "ikävä", sillä vaikka pidän elämäkerroista, niin olen yleensä kiinnostunut vähän vanhemmasta aikakaudesta, joten kiinnostavan ihmisen löytäminen lienee vaikeaa.
Mutta sitten on taas kohtia, joiden kohdalla ainoa ongelma on, minkä kirjan valitsee... Ja milloin maailma ei olisi muutoksessa tai kirjan henkilön elämä ei muuttuisi?

Hyvänä puolena tätä menoa haaste on valmis vuoden ollessa puolessa ja ehtii vielä harkita vaikka Popsugariinkin panostamista tosissaan.




Se ei yllättänyt, että reseptit ja dekkarit jäivät odottamaan sokerina pohjalle, niiden arvelin alun perinkin koituvan hankaliksi. Sen sijaan olen yllättynyt, miten vähän on kirjailijoita, joiden etu- ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella. Ainakin jos Katja Kettua ei kiinnosta lukea enempää. Eläinten oikeudetkin kiinnostavat, joten miksi niihin liittyen on niin vaikeaa löytää kiinnostavaa luettavaa?

Se ei yllät..."
Olga Tokarczukin "Aja aurasi vainajain luitten yli" liittyy vahvasti eläinten oikeuksiin. Suosittelen.

No se on hyvä tietää! Olen ollut siinä kirjaston varausjonossa suunnilleen suomennoksen ilmestymisestä asti ja vieläkin on sata ennen minua, saattaa siis jäädä ehtimättä tämän vuoden haasteeseen. On tässä kuitenkin onneksi vielä monta kuukautta aikaa hyviä vaihtoehtoja, ja voihan niitä kävellä sattumaltakin vastaan.


Nojoo, tämä on minulla jopa omassa hyllyssä ja olen sitä aloittanutkin joskus, mutta nyt se on tainnut olla jotain puoli vuosikymmentä kaverilla lainassa. Voisi ehkä pyytää takaisin ja lukaista pois!


Minulla ovat edelleen pari viimeistä kohtaa Helmetistä täyttämättä, mutta eipä se mitään. Parina edellisenä vuonna olen käyttänyt aika paljon aikaa myös Popsugar-haasteeseen, niin ihan mukava on ollut tänä vuonna edetä vähän keveämmillä tavoitteilla. Näköjään on myös ihan sama, kuinka moneen haasteeseen osallistun, aina olen pikkuisen jäljessä suurimmassa osassa :D


Koetan vuoden viimeiset päivät käyttää kesken olevien kirjojen loppuun saattamiseen, niin uusi vuosi ja mahdolliset uudet haasteet pääsee aloittamaan lähes puhtaalta pöydältä :)




Hiljaista on alkanut täällä keskusteluissa olla, mutta jos tarvitaan lisäapukäsiä piirinpyörittämiseen jossain vaiheessa, niin minäkin voin autella.

Minä menen perinteisellä Helmet-linjalla tänäkin vuonna. Harmi tosiaan että keskusteluissa aika hiljaista :/


Mun viime vuosi oli todella raskas pääasiassa työjuttujen takia, ja lukemisen lisäksi lukupiirikin jäi sitten rappiolle. Voitaisiin yrittää saada taas sitäkin puolta käyntiin. Ideoita teemakuukausista tms. otetaan vastaan! Pitääkin luoda oma ketju tätä vuotta varten.
Books mentioned in this topic
Syötäväksi kasvatetut (other topics)Syötäväksi kasvatetut (other topics)
Felidae - Kuka murhasi kissan? (other topics)
Punainen metsä (other topics)
Infinite Jest (other topics)