Suomalainen lukupiiri discussion
Vuosi 2021
>
Yleistä
date
newest »




Tykkään kyllä itse myös teemakuukausista, ettei koko vuoden lukemisia ole niin tiukasti ennalta määritelty, kun klassikoihin ja tbr-listalle päätyy luonnollisesti aika paljon suosittuja ja klassikkostatuksella olevia teoksia.
Ehkä joku yleinen lukuseurantiedustelukeskustelukin voisi olla paikallaan? Minua esimerkiksi kiinnostaisi lukea tänä vuonna vihdoin Alastalon salissa ja tiedän, että ainakin Terhillä se on kesken ja ehkä jotakuta muutakin voisi kiinnostaa keskustella kirjasta, mutta tuskin niin montaa, että kirja tulisi lukupiirissä valituksi. Ja aika monella näytti olevan oma hylly -haasteessa Okalinnut, Niemi tai Valkopukuinen nainen, ehkä näillekin voisi löytyä kiinnostusta yhteislukemiselle vaikkeivät olisikaan varsinaisesti yhteisenä lukupiirikirjana?


Helmikuu: Ystävänpäivä. Selailin listoja ystävyydestä kertovista kirjoista, ja eräässä niistä kehuttiin Hamletin ja Horation ystävyyttä. Shakespearen Hamlet, Tanskan prinssi löytyy lukupiirin to read -hyllystä ja lisäksi näytelmä olisi sopivan lyhyttä luettavaa vuoden lyhyemmälle kuukaudelle.
Maaliskuu: 10 vuotta Syyrian sisällissodan alkamisesta (ja tänä vuonna arabikeväästä ylipäätään). Jotain Lähi-itään sijoittuvaa?
Huhtikuu: Haruki Murakamin tuoreimman novellikokoelman englanninnos First Person Singular: Stories ilmestyy. Tbr-listopian Kafka rannalla?
Toukokuu: Erään lähteen mukaan novellien teemakuukausi. Jokin novellikokoelma?
°±ð²õä°ì³Ü³Ü:
±á±ð¾±²Ôä°ì³Ü³Ü:
Elokuu: 2500 vuotta . Jotain antiikin Kreikkaan liittyvää?
Syyskuu:
Lokakuu: Philip Pullman täyttää 75 vuotta. Tbr-listopian kärjestä löytyvä Kultainen kompassi?
Marraskuu: 200 vuotta Fjodor Dostojevskin syntymästä. Rikos ja rangaistus on jo ollut lukupiirikirjana, mutta Idiootti tai Karamazovin veljekset?
Joulukuu: 200 vuotta Gustave Flaubertin syntymästä. Rouva Bovary?





Hmm, näytelmä on kyllä edelleen ryhmän to read -hyllyssä...
Vähän penkomalla löytyi Shakespeare-aiheinen keskustelu vuodelta 2016 (ja Nooran kommentit lukemastaan), mutta varsinaista lukupiirikirjaa siinä kohtaa ei näemmä ole ollut, joten jos kukaan ei vastusta, niin voitaisiin ottaa Hamlet helmikuulle.
Itse olen lukenut näytelmän suomeksi lukiossa (se oli pakollinen yhdellä kursilla), ja mieleen jäi lähinnä kaverin kanssa piirretty ihmissuhdekaavio lukuisine kuka tappaa kenetkin -nuolineen. Muutama vuosi sitten opettelin sen kuuluisan "To be or not to be" -yksinpuhelun ulkoa, mutta olisi varmaan hyvä lukea vielä koko näytelmä alkukielellä.

Lähinnä tulee mieleen, että eikö viime vuonna osa lukenut yhdessä Kurjat? Ja Lady Chatterleyn rakastajan? Oliko Sodasta ja rauhasta vaan puhetta? Mites Pilvikartasto? Voi olla että muistan myös väärin ja nämä vaan pulpahdelleet keskusteluissa esiin.





Kommentoin sinne listopiaan niistä jo luetuista (ei niitä tainnut kuin kolme olla).
Keksiikö kukaan kesä-, heinä- ja syyskuulle sopivia teemoja? Sitten alkaisi olla alustava vuosisuunnitelma kasassa. Kirja kuussa -tahti on varmaan nyt hiljaiselon jälkeen ihan riittävä. Toki jos innostusta riittää, niin aina voi ottaa johonkin väliin ekstrakirjankin.
Lukuhaasteetkin (ne "haastemittarit") pitäisi myös päivittää... Saisiko Tytti ne laitettua, kuten ennenkin? Varmaan viimeisinä taas Popsugar ja Helmet, että jäävät näkyviin etusivulle. Lisäksi voisi laittaa taas omat haasteensa kotimaiselle kirjallisuudelle, tietokirjallisuudelle ja oman hyllyn kirjoille. Seinäjoen lukuhaaste taitaa myös olla tänäkin vuonna melko suosittu, joten ehkä sille myös omansa?

Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivähän olisi tosiaan 22.5., mutta koska se on niin loppupäässä toukokuuta, niin teemahan voi sopia ihan hyvin kesäkuullekin :)
Tänä vuonna tulee myös 30 vuotta Neuvostoliiton hajoamisesta. Ehkä siitä saisi jotain teemaa kehiteltyä syyskuulle?
Ehkä heinäkuulle (tai muullekin kuukaudelle) voisi käydä ihan vaan äänestys klassikkolistalla olevista kirjoista? Tai dekkari tai jännityskirja (eikö heinäkuu ollut joku dekkarikuukausi)?

Ja jos jollekin kuulle ei löydy kiinnostavaa aihetta, voi varmaan tehdä äänestyksen vaikka listopian kärjessä olevista kirjoista ja lukea jonkun niistä pois?

Huhtikuulle yksi vaihtoehto voisi tosiaan olla Haruki Murakami, jonka teos Kafka rannalla löytyy lukupiirin TBR-listopiasta.
Kiinnostaako tuo ollenkaan ja onko muita ideoita? Nyt ehtisi vielä vaikuttaa.



Itsellä sama tilanne. Tykkäsin siitä kuitenkin 4 tähden verran, joten olisi ihan mielenkiintoista kokeilla myös toista kirjaa häneltä.


Keskusteluketju löytyy ³Ùää±ô³Ùä.

Mutta suoralta kädeltä ei kyllä ole oikein ideoita.

Lisäksi itselleni vielä tuntemattomista novellisteista Maarit Verronen, Gogol ja Tsehov kiinnostaisivat, myös Hilary Mantelin Margaret Thatcherin salamurha. Ja Helmet-haasteeseen oli tosiaan harkinnassa reseptejä sisältäväksi kirjaksi Munakoisojen kiukku. Uudet novellistituttavuudet kiinnostavat luonnollisesti aina myös.
Books mentioned in this topic
Margaret Thatcherin salamurha (other topics)Munakoisojen kiukku (other topics)
Kafka rannalla (other topics)
Norwegian Wood (other topics)
Norwegian Wood (other topics)
More...
Onko teillä minkälaisia toiveita ja/tai ideoita vuodelle 2021? Pitäisikö miettiä teemakuukausia, keskitytäänkö klassikoihin ja tbr-listopiaan vai kaivataanko jotain koko vuoden isompaa haastetta? Yksi vai kaksi kirjaa kuussa? Toki joko yksi tiiliskivi tai kaksi lyhyempää nidettä aina kerrallaan on myös ihan mahdollinen vaihtoehto.
Jos nyt tammikuussa ideoidaan, niin helmikuusta alkaen päästäisiin vauhtiin.