Å·±¦ÓéÀÖ

Suomalainen lukupiiri discussion

123 views
Vuosi 2021 > Yleistä

Comments Showing 1-34 of 34 (34 new)    post a comment »
dateUp arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1775 comments Vähän ollaan myöhässä aloituksen suhteen, mutta jos koetetaan saada taas tänä vuonna lukupiiri pyörimään kuin vanhoina hyvinä aikoina! Kirjastoissa taitaa olla enimmäkseen varausten nouto mahdollista, vaikkei kaikkialla pääsekään hyllyjä selaamaan, joten yhteisen lukemisen pitäisi onnistua pandemiasta huolimatta.

Onko teillä minkälaisia toiveita ja/tai ideoita vuodelle 2021? Pitäisikö miettiä teemakuukausia, keskitytäänkö klassikoihin ja tbr-listopiaan vai kaivataanko jotain koko vuoden isompaa haastetta? Yksi vai kaksi kirjaa kuussa? Toki joko yksi tiiliskivi tai kaksi lyhyempää nidettä aina kerrallaan on myös ihan mahdollinen vaihtoehto.

Jos nyt tammikuussa ideoidaan, niin helmikuusta alkaen päästäisiin vauhtiin.


message 2: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Minulle riittäisi kyllä yksi kirja kuussa. Ja olen aika avoin kaikelle. Ei vissiin olla hirveän aktiivisesti lyhennetty tota tbr-listaa. Onkohan se miten ajantasalla?


message 3: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 767 comments Tuo tbr-listan lyhentäminen ja klassikoiden selättäminen kiinnostaisi itseäni ja kirja kuussa olisi sopiva tahti, kun muitakin lukupiirejä käynnissä tälle vuodelle. Mitään sen isompaa en kyllä ole tälle vuodelle keksinyt.


message 4: by Lumissa (new)

Lumissa | 873 comments Minustakin olisi hauska vaihteeksi käydä läpi klassikoita ja tbr-listaa, kun ne ovat olleet niin pitkään jäähyllä. Vaihtelevasti luettavaa olisi kyllä kiva saada, joko yksi tai kaksi kirjaa kuussa, tai puolitoista, eri mittaisia, tyylisiä ja eri aikakauden kirjoja.

Tykkään kyllä itse myös teemakuukausista, ettei koko vuoden lukemisia ole niin tiukasti ennalta määritelty, kun klassikoihin ja tbr-listalle päätyy luonnollisesti aika paljon suosittuja ja klassikkostatuksella olevia teoksia.

Ehkä joku yleinen lukuseurantiedustelukeskustelukin voisi olla paikallaan? Minua esimerkiksi kiinnostaisi lukea tänä vuonna vihdoin Alastalon salissa ja tiedän, että ainakin Terhillä se on kesken ja ehkä jotakuta muutakin voisi kiinnostaa keskustella kirjasta, mutta tuskin niin montaa, että kirja tulisi lukupiirissä valituksi. Ja aika monella näytti olevan oma hylly -haasteessa Okalinnut, Niemi tai Valkopukuinen nainen, ehkä näillekin voisi löytyä kiinnostusta yhteislukemiselle vaikkeivät olisikaan varsinaisesti yhteisenä lukupiirikirjana?


message 5: by Maria (new)

Maria Pahlman Ois hauska käydä klassikoita läpi suomalaisessaki lukupiirissä. Ite yritän lukea yhden kuussa.


message 6: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Joko meillä alkaa muotoutua suunnitelmaa tälle vuodelle tai esimerkiksi ensi kuulle? Pitäisikö tehdä vielä joku mini äänestys esim. tbr-listan kärkipään kirjoista?


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jan 31, 2021 12:53PM) (new)

Annamariah | 1775 comments Voisi yrittää yhdistellä teemakuukausia ja klassikoita/tbr-kirjoja. Tässä joitain ehdotuksia:

Helmikuu: Ystävänpäivä. Selailin listoja ystävyydestä kertovista kirjoista, ja eräässä niistä kehuttiin Hamletin ja Horation ystävyyttä. Shakespearen Hamlet, Tanskan prinssi löytyy lukupiirin to read -hyllystä ja lisäksi näytelmä olisi sopivan lyhyttä luettavaa vuoden lyhyemmälle kuukaudelle.

Maaliskuu: 10 vuotta Syyrian sisällissodan alkamisesta (ja tänä vuonna arabikeväästä ylipäätään). Jotain Lähi-itään sijoittuvaa?

Huhtikuu: Haruki Murakamin tuoreimman novellikokoelman englanninnos First Person Singular: Stories ilmestyy. Tbr-listopian Kafka rannalla?

Toukokuu: Erään lähteen mukaan novellien teemakuukausi. Jokin novellikokoelma?

°­±ð²õä°ì³Ü³Ü:

±á±ð¾±²Ôä°ì³Ü³Ü:

Elokuu: 2500 vuotta . Jotain antiikin Kreikkaan liittyvää?

Syyskuu:

Lokakuu: Philip Pullman täyttää 75 vuotta. Tbr-listopian kärjestä löytyvä Kultainen kompassi?

Marraskuu: 200 vuotta Fjodor Dostojevskin syntymästä. Rikos ja rangaistus on jo ollut lukupiirikirjana, mutta Idiootti tai Karamazovin veljekset?

Joulukuu: 200 vuotta Gustave Flaubertin syntymästä. Rouva Bovary?


message 8: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 767 comments Tämähän kuulostaa hyvältä suunnitelmalta


message 9: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 767 comments Toukokuulle sopisi myös joku luonnon monimuotoisuuteen liittyvä kirja, sillä toukokuussa pitäisi vihdoin olla YK:n buodiversiteertikokous Kunmingissa. Kokousta on jouduttu siirtämään koronan takia kai parikin kertaa.


message 10: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1775 comments Helmikuun kirja pitäisi päättää aika lailla nyt heti. Ystävänpäivää ajatellen selailin listoja ystävyydestä kertovista kirjoista, ja eräässä niistä kehuttiin Hamletin ja Horation ystävyyttä. Shakespearen Hamlet, Tanskan prinssi löytyy lukupiirin to read -hyllystä ja lisäksi näytelmä olisi sopivan lyhyttä luettavaa vuoden lyhyemmälle kuukaudelle. Mitä sanotte?


message 11: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 767 comments Olen Hamletin lukenut kouluaikoina, mutta uudelleenluku ei olisi yhtään hölmö ajatus. Ja olisi varmasti sopivan lyhyt ja helmikuulle. Plus voisin veikata, että kohtuullisen helposti löydettävissä kirjastosta.


message 12: by Noora (new)

Noora | 884 comments Hamlet on ollut jo 2016 lukupiirissä ja silloin sen luin. En aio osallistua siihen uudelleen, mutta toki täällä on paljon uusia, jotka eivät sitä ole varmastikaan vielä lukenut tai osallistunut tuolloin. Mulle riittää kyllä luettavaa lukupiirin kirjaa. :)


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1775 comments Noora wrote: "Hamlet on ollut jo 2016 lukupiirissä ja silloin sen luin. En aio osallistua siihen uudelleen, mutta toki täällä on paljon uusia, jotka eivät sitä ole varmastikaan vielä lukenut tai osallistunut tuo..."

Hmm, näytelmä on kyllä edelleen ryhmän to read -hyllyssä...

Vähän penkomalla löytyi Shakespeare-aiheinen keskustelu vuodelta 2016 (ja Nooran kommentit lukemastaan), mutta varsinaista lukupiirikirjaa siinä kohtaa ei näemmä ole ollut, joten jos kukaan ei vastusta, niin voitaisiin ottaa Hamlet helmikuulle.

Itse olen lukenut näytelmän suomeksi lukiossa (se oli pakollinen yhdellä kursilla), ja mieleen jäi lähinnä kaverin kanssa piirretty ihmissuhdekaavio lukuisine kuka tappaa kenetkin -nuolineen. Muutama vuosi sitten opettelin sen kuuluisan "To be or not to be" -yksinpuhelun ulkoa, mutta olisi varmaan hyvä lukea vielä koko näytelmä alkukielellä.


message 14: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Mielestäni tuolla tbr-listalla oli muitakin kirjoja mitkä oli ollut ainakin jonkinlaisena yhteislukuna, ei välttämättä ihan virallisesti mutta aika moni oli ne ehkä lukenut. Siksi mietin tuolla aiemmin, onko lista kuinka ajantasainen ja onko ihmiset muistaneet käydä merkitsemässä jos ovat niistä osan jo lukeneet?
Lähinnä tulee mieleen, että eikö viime vuonna osa lukenut yhdessä Kurjat? Ja Lady Chatterleyn rakastajan? Oliko Sodasta ja rauhasta vaan puhetta? Mites Pilvikartasto? Voi olla että muistan myös väärin ja nämä vaan pulpahdelleet keskusteluissa esiin.


message 15: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Aloin miettiä että katsotaanko me eri listaa? Minä olen katsonut tuota mikä on ryhmän kuvauksen alle kiinnitetty linkki Ryhmän TBR-listopia. Mutta nyt vasta tajusin, että tuolta sivusta kirjahyllyn kautta pääsee erilaiselle to-read -listalle.


message 16: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Feb 01, 2021 06:50AM) (new)

Annamariah | 1775 comments Joo, ne on siis kaksi eri, Hamletin kohdalla tarkoitin tosiaan ryhmän to read -kirjahyllyä. TBR-listopialta ei ole hetkeen poistettu jo luettuja kirjoja. Pitänee koostaa lista luetuista, niin Tytti saa listopian päivitettyä.


message 17: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)


message 18: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 767 comments Mulla on ollut mielessä tehdä lista noista yhdessä luetuista kirjoista, mutta on edelleen to-do-listalla.


message 19: by Noora (new)

Noora | 884 comments Aa joo se voi olla tosiaan et ei ollu mikään tietty Shakespeare ja minä vain olin valinnut Hamletin. En kyl yhtään muista enää sen tarkemmin.


message 20: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1775 comments Terhi wrote: "Mulla on ollut mielessä tehdä lista noista yhdessä luetuista kirjoista, mutta on edelleen to-do-listalla."

Kommentoin sinne listopiaan niistä jo luetuista (ei niitä tainnut kuin kolme olla).

Keksiikö kukaan kesä-, heinä- ja syyskuulle sopivia teemoja? Sitten alkaisi olla alustava vuosisuunnitelma kasassa. Kirja kuussa -tahti on varmaan nyt hiljaiselon jälkeen ihan riittävä. Toki jos innostusta riittää, niin aina voi ottaa johonkin väliin ekstrakirjankin.

Lukuhaasteetkin (ne "haastemittarit") pitäisi myös päivittää... Saisiko Tytti ne laitettua, kuten ennenkin? Varmaan viimeisinä taas Popsugar ja Helmet, että jäävät näkyviin etusivulle. Lisäksi voisi laittaa taas omat haasteensa kotimaiselle kirjallisuudelle, tietokirjallisuudelle ja oman hyllyn kirjoille. Seinäjoen lukuhaaste taitaa myös olla tänäkin vuonna melko suosittu, joten ehkä sille myös omansa?


message 21: by Lumissa (new)

Lumissa | 873 comments Terhi wrote: "Toukokuulle sopisi myös joku luonnon monimuotoisuuteen liittyvä kirja, sillä toukokuussa pitäisi vihdoin olla YK:n buodiversiteertikokous Kunmingissa."

Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivähän olisi tosiaan 22.5., mutta koska se on niin loppupäässä toukokuuta, niin teemahan voi sopia ihan hyvin kesäkuullekin :)

Tänä vuonna tulee myös 30 vuotta Neuvostoliiton hajoamisesta. Ehkä siitä saisi jotain teemaa kehiteltyä syyskuulle?

Ehkä heinäkuulle (tai muullekin kuukaudelle) voisi käydä ihan vaan äänestys klassikkolistalla olevista kirjoista? Tai dekkari tai jännityskirja (eikö heinäkuu ollut joku dekkarikuukausi)?


message 22: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 767 comments Heh. Montako kirjoitusvirhettä voi upottaa sanaan biodiversiteetti


message 23: by Lumissa (new)

Lumissa | 873 comments Haha, hyvä kysymys :D En muuten huomannut yhtäkään ennen kuin itse huomautit!


message 24: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Mielestäni hyviä ideoita, luonnon monimuotoisuus aiheena kiinnostaa ja useampikin siihen liittyvä kirja olisi lukulistalla.

Ja jos jollekin kuulle ei löydy kiinnostavaa aihetta, voi varmaan tehdä äänestyksen vaikka listopian kärjessä olevista kirjoista ja lukea jonkun niistä pois?


message 25: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1775 comments Päivittäkää tänne, jos olette saaneet hyviä ideoita loppuvuodelle (etenkin noille alustavassa suunnitelmassa tyhjänä näkyville kuukausille).

Huhtikuulle yksi vaihtoehto voisi tosiaan olla Haruki Murakami, jonka teos Kafka rannalla löytyy lukupiirin TBR-listopiasta.

Kiinnostaako tuo ollenkaan ja onko muita ideoita? Nyt ehtisi vielä vaikuttaa.


message 26: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Minulle sopii ensi kuuksi Kafka rannalla. Se on aika pitkä, mutta toisaalta tässä kuussa oli sarjakuva, joten tavallaan sopisi tasapainottamaan.


message 27: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 767 comments Mulle kävisi kyllä Kafka rannalla


message 28: by Lumissa (new)

Lumissa | 873 comments Ihan käypä vaihtoehto minullekin, kivaa vaihtelua. Olen lukenut Murakamilta vain Norwegian Woodin, ja ihan mielelläni täydennän Murakami-kokemustani jollain muullakin teoksella.


message 29: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Lumissa wrote: "Ihan käypä vaihtoehto minullekin, kivaa vaihtelua. Olen lukenut Murakamilta vain Norwegian Woodin, ja ihan mielelläni täydennän Murakami-kokemustani jollain muullakin teoksella."

Itsellä sama tilanne. Tykkäsin siitä kuitenkin 4 tähden verran, joten olisi ihan mielenkiintoista kokeilla myös toista kirjaa häneltä.


message 30: by Sofia (new)

Sofia | 9 comments Mä lähtisin mielellään mukaan tuohon Kultaiseen kompassiin ja Rouva Bovaryyn mukaan. Mulla on molemmat hyllyssä odottamassa jo valmiiks :) Dostoyevsky kuukausi kiinnostaa myös.


message 31: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1775 comments Ilmeisesti kukaan ei vastusta, joten otetaan huhtikuun lukupiirikirjaksi TBR-listopian kärjen tuntumasta löytyvä Haruki Murakamin Kafka rannalla.

Keskusteluketju löytyy ³Ùää±ô³Ùä.


message 32: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1775 comments Onko hei kenelläkään ideoita toukokuulle?


message 33: by Desertorum (new)

Desertorum | 1260 comments Oliko siis ajatuksena novellikokoelma? Minun piti oikein käydä katsomassa mikä on esseen ja novellin ero, koska olen törmännyt muutamaan kiinnostavaan esseekokoelmaan mutta lukulistalla ei ole yhtään novellikokoelmaa.
Mutta suoralta kädeltä ei kyllä ole oikein ideoita.


message 34: by Lumissa (new)

Lumissa | 873 comments Minulle kyllä novellit kävisivät ihan hyvinkin. Niissä on enemmänkin runsaudenpula hyvissä vaihtoehdoissa :) Omalla suosikkilistallani ovat mm. Annie Proulx, Lucia Berlin, Rosa Liksom, Maria Jotuni, Marguerite Duras, Harry Salmenniemi ja Tove Jansson. Heiltä voisin lukea lisääkin novelleja milloin tahansa.

Lisäksi itselleni vielä tuntemattomista novellisteista Maarit Verronen, Gogol ja Tsehov kiinnostaisivat, myös Hilary Mantelin Margaret Thatcherin salamurha. Ja Helmet-haasteeseen oli tosiaan harkinnassa reseptejä sisältäväksi kirjaksi Munakoisojen kiukku. Uudet novellistituttavuudet kiinnostavat luonnollisesti aina myös.


back to top