Norsk fabelprosa discussion
note: This topic has been closed to new comments.
Norsk fantasy
>
Hva er fantasy?
date
newest »

This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.
Books mentioned in this topic
Grenseerfaringer - fantastisk litteratur i Norge og omegn (other topics)Authors mentioned in this topic
Gerd Karin Omdal (other topics)Tzvetan Todorov (other topics)
Rosemary Jackson (other topics)
Kathryn Hume (other topics)
Ã…sfrid Svensen (other topics)
More...
Det er mulig å forstå fantastisk litteratur på ulike måter, og den som ønsker å fordype seg i det, kan i første omgang sjekke sakprosaoversikten vår. Der står blant annet boken Grenseerfaringer - fantastisk litteratur i Norge og omegn. Gerd Karin Omdal presenterer i første kapittel flere store teoretiske bidragsytere (Tzvetan Todorov, Rosemary Jackson, Kathryn Hume, Åsfrid Svensen og Øyvind Myhre), og så presenterer hun mulige teoretiske fremgangsmåter. Kort og enkelt forklart kan fantastisk litteratur/fabelprosa forstås enten som sjanger, en fortellemåte som forutsetter en subversiv tendens, eller som en impuls som står i opposisjon til etterligninger av virkeligheten. All skjønnlitteratur er jo fiksjon, men det er kun fantastisk litteratur som bevisst skildrer en verden/historie som skal virke urealistisk, og som rett og slett overskrider grensene for hva vi anser som virkelig. Vår virkelighetsoppfatning avgjør altså hva som kan kalles fabelprosa. Det kan (ofte bør) allikevel inneha en indre logikk, og man kan samtidig argumentere for at all fabelprosa har en virkelighetsforankring i det allmennmenneskelige; både det psykologiske, åndelige og sosiale.
Fantasy kan være så mangt, men felles for all fantasy er det fantastiske: det overnaturlige og magiske, som må spille en vesentlig rolle i historien og ha en viktig funksjon i verdenen historien utspiller seg i. I denne mappen finner du en oversikt over all norsk fantasy for ungdom og voksne. Bøker som er beregnet for barn under 12 år, er ikke å finne her, selv om mye trygt og fint kan leses av dem. (Jeg tror jeg skal lage en egen mappe til barnelitteratur ved en senere anledning.) For å gjøre det enklest mulig kategoriserer jeg bøkene i meget generell, bred og mangfoldig forstand, som inkluderer alle ovennevnte teoretikeres perspektiver. I utgangspunktet blir da fantasy i denne mappen all fantastisk litteratur som ikke er science fiction eller skrekk.
Jeg har naturligvis ikke lest det aller meste i oversikten, så jeg må prøve så godt jeg kan å finne informasjon om bøkene som kan indikere riktig kategorisering. Jeg kikker hvor bøkene er plassert på nettsidene til bokhandlere, jeg sjekker bibliotekers beskrivelser, og jeg leser anmeldelser/omtaler og andre artikler for å få en helhetlig forståelse av verket og hvilken sjangermappe den passer best inn i.
Det vil alltid være mulig å diskutere hvor ulike sjangerelementer, -troper og -virkemidler hører til, og både sjangrene, vår forståelse av dem og litteraturen i seg selv kan naturligvis endre seg. Formålet mitt er å gi deg en nyttig, veiledende oversikt, slik at du får et godt utgangspunkt til å vurdere om bøkene er noe for deg.
Det kan fort hende du finner et verk som passer bedre i en annen sjangermappe, og da er det bare å skrive en kommentar og forklare hva som bør flyttes, og hvorfor. Under følger en liste over de vanligste undersjangrene som vil kunne legges til her. Men det finnes mange flere.
- Tradisjonell fantasy (fabler, eventyr, sagn, legender etc.)
- Sword and sorcery
- Magisk realisme
- Urban fantasy
- Contemporary fantasy
- Høy fantasy
- Lav fantasy
- Episk fantasy
- Mytologisk fantasy
- Portalfantasy
- Romantisk fantasy
- Dystopisk fantasy
- Steampunk fantasy
- Humoristisk fantasy
- Historisk fantasy
- Cosy fantasy
- Metafiksjon